Kuchnia

na piątek

Paluszki rybne/ (kilkanaście sztuk)

3 filety z dorsza
2 jajka
łyżeczka musztardy
100 g płatków kukurydzianych
50 g mąki pszennej
łyżka ostrej papryki
sól, pieprz
olej roślinny do smażenia (kilka łyżek)

Ziemniaki Hasselback

młode ziemniaki
kilka łyżek masła
sól, pieprz
łyżka posiekanego koperku

Pasta z groszku cukrowego z fetą

100 g obranego groszku cukrowego
garść świeżych ziół (np. bazylia, mięta, natka pietruszki)
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
łyżeczka miodu
łyżka soku z limonki (lub cytryny)
3 łyżki sera typu feta
sól, pieprz


Paluszki:

Umytą i osuszoną rybę oczyszczamy z ości i skóry. Kroimy na paseczki podobnej długości.
Jajko rozbełtujemy z musztardą.
Płatki kukurydziane drobno kruszymy (przy pomocy wałka, malaksera lub moździerza), mieszamy z ostrą papryką i przesypujemy na talerz. Na drugim talerzu umieszczamy mąkę.
Kawałki ryby przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, następnie w jajku i panierujemy w płatkach kukurydzianych.
Tak przygotowane paluszki smażmy na patelni z rozgrzanym tłuszczem, po 4 minuty z każdej strony. Usmażone paluszki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Ziemniaki:

Ziemniaki dokładnie szorujemy i osuszamy.
Kładziemy po jednym ziemniaki na drewnianej łyżce i ostrożnie nacinamy w paseczki, w takim sposób, aby nie przeciąć go w całości.
Ponacinane ziemniaki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przyprawiamy solą, pieprzem, dekorujemy wiórkami masła.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
Następnie ziemniaki znów posypujemy z wierzchu wiórkami masła i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
Upieczone ziemniaki posypujemy koperkiem.

Pasta z groszku cukrowego z fetą:

Obrany groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i podgrzewamy przez 3-4 minuty. Odsączamy z wody i studzimy.
Groszek łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, miodem, sokiem z limonki, serem feta i przyprawami. Miksujemy blenderem na gładką pastę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation