Kuchnia

kulinaria

Domowe Wypieki » Jogurtowa tęcza
Spód:
- 190g ciasteczek maślanych
- 75g masła
Warstwa truskawkowa:
- 150g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 250ml jogurtu naturalnego
Warstwa bananowa:
- 100g banana
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta żółtego barwnika
Warstwa kakaowa:
- 300ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
Warstwa jogurtowa:
- 300ml jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 4 łyżki żelatyny
- 100ml wody
Przepis

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub blenderze ewentualnie wałkiem, przesypać do miski, dodać rozpuszczone masło wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 23 cm. Spód wstawić do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie przygotować 4 miseczki w których należy przyrządzić nadzienia.

- truskawkowe: truskawki rozdrobnić na gładkie puree. Jogurt wymieszać z cukrem i owocami. Odstawić.

- bananowe: jogurt wymieszać z cukrem i bananowym puree.

- kakaowe: kakao wymieszać z 2 łyżkami wody. Jogurt wymieszać z cukrem, dodać kakao.

- jogurtowe: jogurt wymieszać z cukrem.

Do gorącej wody dodać żelatynę. Mieszać, aż całość dobrze się rozpuści. Do każdej masy jogurtowej dodajemy 2 łyżeczki żelatyny.

Na schłodzony spód wyłożyć łyżką (zaczynając na środku) na przemian masę: kakaową, truskawkową, bananową i jogurtową. Gotowy deser włożyć do lodówki na 3-4 godziny.

jogutrowa tęcza
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation