Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

» Lamingtons/ Kostka kokosowa – przepis
SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 24 kostek kokosowych

6 jajek, temp. pokojowa

¾ szklanki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

5 szklanek cukru pudru

¾ szklanki kakao

¾ szklanki mleka

20g masła

DODATKOWO:

200g wiórek kokosowych

Do miski przekładamy jajka, cukier, wanilię i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 8 min, aż masa stanie się gęsta i kremowa. Następnie dodajemy mąkę, delikatnie mieszając do połączenia. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy. Formę ( u mnie 23 x 33 cm ) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystudzenia.

Wszystkie składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy nad garnuszkiem z gotującą wodą. Polewa powinna być dosyć gęsta i kremowa. Wiórki przekładamy do miseczki.

Ciasto kroimy na niewielkie kwadraciki i zanurzamy za pomocą widelca lub wykałaczek w polewie, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation