Kuchnia

ciasta i torty

Tort śmietanowo bezowy na urodziny

Składniki:

500ml śmietanki tortowej 36%
400g greckiego jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
sok z połowy limonki
4 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody
6 dużych bezów
200g herbatników petit beurre
dwie garście borówek amerykańskich
dwie garście malin


Przygotowanie:
Cukier puder zmieszać z jogurtem, wcisnąć sok z limonki. Ubić na sztywno śmietankę tortową, następnie zmieszać ją z jogurtem. Wodę zagotować, odstawić z ognia i wsypać żelatynę, mieszać aż dobrze się rozpuści, schłodzić i dodać do masy śmietanowo jogurtowej. Zmiksować całość i odstawić.
W tortownicy ułożyć herbatniki tak by jeden pokrywał drugi, następnie rozkruszyć na herbatnikach dwa bezy i wylać masę. Na wierzchu rozkruszyć resztę bezów, posypać malinami i borówką i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation