Kuchnia

Kulinaria

Semifreddo z truskawkami

* 400 ml śmietany 36%
* 3 jajka
* 100 ml cukru
* 1 szklanka truskawek
* 1 łyżka masła
* odrobina pieprzu
* kilka bez
Truskawki myję, dzielę na ćwiartki i wrzucam na rozgrzaną patelnie z masłem, smażę kilka minut na dużym ogniu, aby owoce zmiękły a z soku stworzył się rewelacyjny sos, doprawiam odrobiną pieprzu.
W trzech miskach ubijam: śmietanę na sztywno, żółtka z cukrem tworząc kogel mogel, białka. Delikatnie łączę wszystkie trzy masy starając się, aby nie uciekły bąbelki powietrza, dzięki temu masa będzie lekka. Dodaję pokruszone bezy i schłodzone truskawki, które wcześniej podsmażyłam. Kilka razy mieszam masę łyżką. Zależy mi na smugach owoców a nie jednolitej masie. Semifreddo przekładam do wyłożonej folią spożywczą formy i wstawiam do zamrażarki. Po około 4 godzinach lody są gotowe. Przed podaniem gościom wyjmuję z zamrażarki na kilka minut aby lody zmiękły i dały się łatwo kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation