Kuchnia

Przepis

Dietetyczne crumble

Składniki (porcja dla 2 osób)

1 gruszka
1 jabłko
4 łyżki borówek mrożonych
2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
szczypta kwasku cytrynowego (opcjonalnie)

Kruszonka

1 łyżka masła
1 łyżka miodu
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki płatków owsianych
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść. Rozgrzać piekarnik do 180 C i przygotować 2 kokilki ( u mnie średnica 9 cm, wysokość 7 cm). Pokroić jabłko w bardzo małe cząstki, dodać kwasek cytrynowy, łyżeczkę cukru i wymieszać. Rozdzielić pomiędzy naczynka. Na warstwę jabłek ułożyć warstwę borówek, do każdej z kokilek ok. 2 łyżki i podsypać ją połową łyżeczki cukru. Pokroić gruszkę w paski i pokryć nią warstwę borówkową. Kruszonkę podzielić na pół i pokryć nią warstwę gruszkową. Piec przez 25 min na środkowej blaszce piekarnika, kolejne 10 na drugiej od dołu, podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation