Kuchnia

chlebek

Bułeczki dla dzieci.

Składniki
250 g maki
1/2 paczki suchych drożdży
25 g cukru
1 paczka cukru wanilinowego
1 szczypta soli
50 g masla lub margaryny
100 ml mleka
1 srednie jajo
55 g rodzynek
16 migdalow w skorce
1 żołtko
1 łyżka kremówki
papier do pieczenia
pisaki cukrowe (czerwony i brazowy)
Sniadanie na wesoło.

Etapy przygotowania
Make, drozdze, cukier wanilinowy i sol wymieszac w misce. Tluszcz rozpuscic, dodac mleko i podgrzac. Razem z jajkiem dodac do mieszanki z maka- wyrobic ciasto. Na koniec dodac 40 g rodzynek, odstawic w cieple miejsce na ca 1 godzine, az ciasto wyrosnie.
Nastepnie z wyrosnietego ciasta uformowac rolke dlugosci ca 30 cm, pokroic na 8 kawalkow (dl. ca 2,5 cm) i uformowac kulki. Tak przygotowane bulki wylozyc na blache na papier do pieczenia. Z reszty ciasta uformowac uszy. W kazde ucho wcisnac po migdale, reszte rodzynek wykorzystac na oczy i nosy.
Zoltko wymieszac z kremowka i posmarowac gore buleczek. Odstawic w cieple miejsce na 30 minut, nastepnie piec w podgrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C, 12-15 minut. Poczekac az ostygna, namalowac wasy i usta.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation