Kuchnia

Do spiżarni

Papryka konserwowa


2 kg papryki
3 ziarenka ziela angielskiego na słoik
kilka ziaren gorczycy na słoik
1 łyżka oleju na słoik
1 liść laurowy na słoik
Zalewa:
6 szkl. wody
1 szkl. octu
6 płaskich łyżek cukru
3 płaskie łyżeczki soli

Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w szerokie paski. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej pokrojoną paprykę i gotujemy 5 min. Odcedzamy i układamy ciasno w słoikach. Do każdego z nich dodajemy gorczycę, ziele angielskie i liście laurowe.
Składniki zalewy zagotowujemy i gorącą zalewamy słoiki z papryką. Na wierzch każdego z nich wylewamy po 1 łyżce oleju. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na ok. 30 min. Nie pasteryzujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation