Kuchnia

Przepisy

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
400 g cukru pudru (to wbrew pozorom wcale nie za dużo)
5 jajek
110 g mąki pszennej
400 g serka kremowego typu Philadelphia (można użyć twarogu wcześniej zmielonego)
cukier wanilinowy (16 g) lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g świeżych malin (mogą być mrożone)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Blaszkę 20 x 30 cm (może być mniejsza) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić.

Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę, wymieszać szpatułką. 3/4 mikstury przełożyć do blaszki, wyrównać.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier wanilinowy. Masa powina mieć gładką konsystencję. Masę serową wylać na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny (masa czekoladowa jest dość gęsta, dlatego ciężko się ją wylewa i wyrównuje, należy to robić ostrożnie).

Piec w temperaturze 170ºC przez 45 - 60 minut (przepis zaleca 40 - 45 minut). Studzić w ciepłym, uchylonym piekarniku.

Komentarze

Jeśli chcesz zobaczyć cały przepis to kiknij kilka razy bądź kliknij : skomentuj
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation