DIY - zrób to sam

kuchnia

Kurczak po indyjsku wg Pascala - przepis Marty



O mnie
Top 10
Zdrowa żywność
Bezglutenowe
Księga Gości
Kontakt

Kurczak po indyjsku wg Pascala

Zapewne każdy z Was słyszał o akcji sklepów Lidl: Pascal kontra Okrasa : ) Jestem zawsze bardzo ciekawa co przyniesie następny tydzień, zwłaszcza, że Pascal od dawna jest moim ulubieńcem i z niecierpliwością czekam, szczególnie na jego przepisy ; ) Tym razem przedstawiam Wam jego przepis na kurczaka po indyjsku, który jest pyszny! Przygotowywałam go już kilka razy i poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami, które doprowadziły do tego, że przyrządzenie obiadu zajmuje dosłownie kilka chwil : ) W oryginale polecam zajrzeć na stronę kuchni lidla : )


Kurczak po indyjsku

Składniki :

2 piersi z kurczaka
20 g masła
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
2 łyżki curry
sól
100 ml śmietanki 30 %
200 g przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów
1 drobiowa kostka rosołowa
1 szklanka wody
100 g orzechów nerkowca
1/2 pęczka świeżej kolendry
ryż basmati do podania

Piersi z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki na jeden kęs (nie muszą być równą kostką). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula wraz z czosnkiem się zeszklą dodajemy przyprawy. Mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę, przecier pomidorowy oraz pomidory w puszce. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dolewamy wodę wraz z pokruszoną kostką rosołową, mieszamy i gotujemy. Redukujemy sos, czekając aż woda od pomidorów odparuje. Kawałki kurczaka doprawiamy solą i wrzucamy do sosu, gotujemy razem przez 15 minut. Następnie dodajemy połowę, pociętych na mniejsze kawałki, orzechów nerkowca i mieszamy.

Podajemy z ryżem przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu. Dekorujemy resztą orzechów i posiekaną kolendrą.

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation