Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik łaciaty bez pieczenia
Składniki:
spód
10 herbatników
8 kostek białej czekolady (1/3 tabliczki)
3 łyżki mleka
warstwa serowa z mascarpone
200g serka homogenizowanego naturalnego
250g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
3 łyżki zimnej wody
0,5 szklanki gorącego mleka
8 kostek białej czekolady (1/3 tabliczki)
8 kostek czekolady deserowej (1/3 tabliczki)
warstwa serowa z kremówką
200g serka homogenizowanego naturalnego
300ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
3 łyżki zimnej wody
0,5 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka kakao

Wykonanie:
SPÓD
- herbatniki pokruszyć bardzo drobno (można włożyć je do woreczka i rozgnieść wałkiem)
- czekoladę rozpuścić nad parą wodną, dodać mleko i mieszać do połączenia się składników
- do czekolady dodać pokruszone herbatniki i wymieszać do utworzenia dość zwartej kruszonki
- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)
- masę z herbatników wyłożyć na spód i rozprowadzić łyżeczką tworząc cienką warstwę (jeżeli masa zaczyna się kruszyć, można zamoczyć łyżeczkę w mleku, pomoże to ją rozprowadzić)
- tak przygotowany spód schłodzić w lodówce
WARSTWA SEROWA Z MASCARPONE
- serek przełożyć do miski, dodać cukier puder i wymieszać
- do serka dodać mascarpone, masę dokładnie wymieszać/zmiksować
- żelatynę zalać zimną woda, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, gdy to nastąpi, wlać do niej gorące mleko i dokładnie wymieszać, pozostawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszając
- czekolady rozpuścić osobno nad parą wodną (można oczywiście w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej)
- żelatynę dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać
- masę podzielić na 2 części, do jednej dodać lekko ostudzoną czekoladę deserową, do drugiej - białą czekoladę, masy wymieszać
- łyżeczką nakładać masy na przemian na spód z herbatników, gdy zakryjemy całe dno, nakładamy kolejną warstwę w ten sposób, że na biały kleks nakładamy ciemny i na odwrót
- powierzchnię lekko wyrównać, całość schłodzić do zastygnięcia masy 1-2 godziny
WARSTWA SEROWA Z KREMÓWKĄ
- śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie dodać serek, wymieszać
- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, następnie zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, ostudzić
- ostudzoną żelatynę wlać do masy śmietankowej, dokładnie wymieszać
- 2/3 masy przełożyć na zastygniętą warstwę serową
- do reszty masy dodać łyżeczkę kakao, dokładnie wymieszać
- masę kakaową wyłożyć na wierzch jasnej masy śmietankowej, nóż delikatnie zanurzyć w masie mniej więcej do połowy tortownicy (uważając, żeby nie uszkodzić zastygniętej masy serowej), następnie zatoczyć nim kilka kręgów, dzięki temu masy lekko się zmieszają, tworząc na górze nieregularny marmurkowy wzór
- całość schłodzić w lodówce, najlepiej całą dobę

Sernik łaciaty ładnie prezentuje się na talerzu, nie jest mocno słodki, choć ilość dodanego cukru można śmiało zwiększyć lub zmniejszyć biorąc pod uwagę własne preferencje w tym temacie. Mój sernik powstał w tortownicy o średnicy 18cm, z tym, że zabezpieczyłam go od środka papierem do pieczenia, który wystawał około 1cm ponad brzeg tortownicy, dlatego śmiało można ten przepis bez zwiększania proporcji wykorzystać w formie o średnicy 20-21cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation