Kuchnia

Ciasta

Ciasto z musem truskawkowym i kremem cytrynowym

Składniki

Składniki na ciasto:
5 jajek
100 g cukru
60 g jogurtu naturalnego
60 g śmietany kremówki
85 g masła
60 g mąki
szczypta soli

Składniki na mus truskawkowy:
200 g musu truskawkowego (truskawki zmiksowane na puree i przetarte przez sito, by pozbyć się pesteczek)
1 1/2 łyżeczki żelatyny (u mnie agar-agar)
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki jogurtu naturalnego

Składniki na krem cytrynowy:
300 g kremowego serka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
skórka starta z 1 cytryny
4 łyżki soku z cytryny
200 ml śmietany kremówki

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Wykładamy papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x25cm.

Mikserem ucieramy żółtka z połowa ilości cukru. Masa powinna być jasna i puszysta. Do cały czas ubijanej masy dodajemy jogurt i kremówkę, a następnie roztopione masło. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i miksujemy do połączenia składników.

W oddzielnej miseczce ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy zacznie tworzyć się sztywna piana, stopniowo wsypujemy cukier, ciągle mieszając. Białka powinny być ubite na sztywno. Dodajemy je do miski z pierwszym ciastem i delikatnie, szpatułką mieszamy, by całość połączyła się.

Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka 17-20 minut.

Do garnuszka wlewamy truskawkowe puree, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy. Do bulgoczącej masy dodajemy agar-agar i gotujemy 3-4 minuty, mieszając rózgą, by wszystkie składniki dobrze się połączyły (jeśli używacie żelatyny należy rozpuścić ją w kilku łyżkach wody i dodać do puree). Studzimy, mieszając, by masa zbytnio nie stężała i nie porobiły się grudy. Dodajemy jogurt, mieszamy dokładnie i odstawiamy.

W misie miksera łączymy wszystkie składniki kremu cytrynowego poza kremówką i miksujemy całość na gładką masę. Śmietanę, schłodzoną, ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, mieszamy.

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i zdejmujemy z papieru do pieczenia. Dzielimy go na 3 części a każdą z nich wzdłuż na pół - powinniśmy mieć 6 prostokątnych placków. Na dwa placki wykładamy cały mus truskawkowy, rozprowadzamy go równo po całej powierzchni. Na wierzch każdego kładziemy kolejny placek i rozsmarowujemy taką sama ilość kremu cytrynowego, znowu wyrównując. Na kremie układamy ostatnie dwa placki, a na ich wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem.

Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce, by mus i krem zastygły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation