Inne

takie tam różne

Zanim zabierzemy się do przygotowywania maceratu olejowego należałoby się dowiedzieć co to w ogóle jest macerat. Samo słowo macerat oznacza produkt otrzymany na bazie ziół, do którego na drodze procesu maceracji przeniknęły substancje czynne znajdujące się uprzednio w surowcu roślinnym. Nośnikiem w maceratach mogą być różne rodzaje rozpuszczalników np. woda (macerat wodny), olej (macerat olejowy), wino, ocet jabłkowy, wysokoprocentowy alkohol (wódka, spirytus). Ważne jest aby pamiętać, że nie wszystkie związki czynne przechodzą tak samo do w/w różnych maceratów. Zanim przystąpimy do wyboru odpowiedniego nośnika dla naszych związków czynny zastanówmy się do czego będzie nam ten macerat potrzebny i jakie konkretnie substancje chcemy do niego przenieść. Post dzisiejszy dotyczyć będzie wykonania maceratu olejowego. Samo wykonanie jest banalnie proste wymaga jedynie cierpliwości, ale i dla niecierpliwych znajdzie się też pewien sposób „na szybko”.


Moje uwielbiane maceraty które przygotowuję corocznie to:

dziurawcowy
nagietkowy


W tym roku mam już przygotowane maceraty:

Macerat jakie możesz sporządzić

1.przytuliowy
2.gwiazdnicowy
3.pokrzywowy
4. glistnikowy
5.stokrotkowy (na zdjęciu)
6.lilakowy
7.forsycjowy
8.oregano (na zdjęciu)

Zapraszam na bardzo ciekawy post
http://zrobswojkosmetyk.blogspot.com/2015/05/jak-zrobic-macerat-zioowy.html#.VZkXDUYso1g

Polub facebooka https://www.facebook.com/zrobswojkosmetyk?ref=hl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation