Kuchnia
Sosy
PODSTAWOWY PRZEPIS NA SOS BESZAMELOWY
Składniki:
500 ml mleka
30 g masła (2 płaskie łyżki)
30 g mąki (2 płaskie łyżki)
sól, bialy pieprz
świeżo zmielona gałka muszkatałowa
Wykonanie:
w rondelku roztopić 2 łyżki masła, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Mieszać krótko, by się nie zrumieniła.
powoli dolewać zimne mleko cały czas energicznie mieszając trzepaczką balonową, by sos nie przywarł do dna. Mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje
dodać sól, pieprz i startą gałke muszkatałową
Z podanej ilości uzyskasz 4 porcje sosu:
1 porcja to 162 kcal, 5 g białka,10 g tłuszczu,i 11 g węglowodanów
część wywaru możesz zastąpić winem, wywarem mięsnym np. z kurczaka lub cielęciny
do sosu dodaj 2 łyżki posiekanych świeżych ziół lub 1 łyżeczkę suszonych - otrzymasz sos ziołowy. Dodałam tymianek i oregano
jeśli sos ma dla Ciebie zbyt mdły smak weź 1 cebulę, 1 listek laurowy i 2 goździki. Przytwierdź goździkami listek laurowy do całej, obranej wcześniej cebuli. Zagotuj mleko z tak naszpikowaną cebulą i odstaw na 10 minut. Przed robieniem sosu cebulę usuń
niektóre źródła podają dodatek soku z cytryny do podstawowego sosu. Nie próbowalam
UWAGI : jedna ważna zasada - goracą zasmażkę rozprowadzamy zimnym mlekiem (rosołem, winem, wodą) i podgrzewając mieszamy dokładnie do zgęstnienia sosu, tak by nie było grudek.
Najlepiej przyrządzać sos tuż przed podaniem, w ostatniej chwili, ponieważ każdy sos traci na smaku przez odgrzewanie
Gdy zrobią się grudki, po prostu przetrzyj go przez sitko.
Jeśli czas na to nie pozwala i przygotujesz sos wcześniej to odgrzewając go, do zimnego sosu dodaj trochę mleka, żeby go nieco rozrzedzić.
Jeśli nie chcesz, by na powierzchni utworzyła się skórka, polej go stopionym masłem lub przykryj dopasowanym do średnicy garnka posmarowanym masłem kawałkiem pergaminu.
MODYFIKACJE SOSU BESZAMELOWEGO :
Niewielkie zmiany lub inne dodatki sprawią, że otrzymasz następne klasyczne połączenie, tak że beszamel może być podstawą kolejnych sosów.
sos chrzanowy - do sosu beszamelowego dodaj łyżkę chrzanu. Świetny do gotowanych mięs
sos curry - do sosu dodać łyżkę wiórkow kokosowych, łyżkę curry i łyżkę musu jabłkowego. Rozrzedzić słodką śmietanką. Pasuje do kurczaka, ryb i ryżu
sos musztardowy - do sosu podstawowego dodać 1 łyżkę musztardy. Podprawić masłem. Podawać do ryb, jajek na twardo i w koszulkach
sos mornay - do sosu beszamelowego dodać czubatą łyżkę tartego, ostrego sera. Znakomity do zapiekanek i warzyw z wody
MA==