Kuchnia

przetwory

Przetwory domowe - Groszek zielony w zalewie

Składniki
2 kg groszku zielonego
do zalewy
2 litry wody
2 łyżki cukru
1.5 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania
Groszek wyłuskać. W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Na wrzątek wrzucić groszek, blanszować 1-2 minuty, wyjąć łyżką cedzakową, ostudzić.

Na zalewę: w wysokim rondlu zagotować wodę z solą i cukrem, zdjąć z ognia dodać kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszać.

Słoiki (poj.ok. 500ml) dokładnie umyć, wyparzyć we wrzątku razem z nakrętkami, osuszyć. Do każdego słoika (do ¾ wysokości) włożyć groszek, całość zalać wcześniej przygotowaną gorącą zalewą pozostawiając około 1,5cm wolnej przestrzeni do końca słoika.

Tak przygotowany groszek w słoikach szczelnie zamknąć wyparzonymi przykrywkami i pasteryzować około 20 minut. Gorące słoiki ustawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Słoiki przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.



Rada ... jak pasteryzować – wysoki i jednocześnie dość szeroki garnek wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki, wlać wodę do ¾ wysokości słoików, przykryć pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu od 15-30 minut w temperaturze od 95-80C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation