Kuchnia

ciasta

Ciasto czekoladowe light

Składniki:

- 3 tabliczki czekolady gorzkiej (ja dałam Goplany)
- 2 łyżki miodu
- 6 jajek
- 100 ml soku przeciśniętego ze świeżych pomarańczy (ok. 2 szt.)
- skórka z jednej pomarańczy

Sposób wykonania:

Rozpuszczamy 3 czekolady w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki miodu. Trochę studzimy czekoladę i dodajemy żółtka od jajek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Przed dodaniem białek do masy dodajemy sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy ubite białko i dokładnie mieszamy łyżką. Powstałe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 250 C ok. 10 minut. Jeśli używamy piekarnika z termoobiegiem wystarczy piec ok. 8 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation