Kuchnia

Drożdżówki, rogaliki

Prosty przepis na smaczne Hebrajskie Bułeczki Cynamonowe

Czas przygotowania: 40 min.
Składniki: 1 porcja = 12 bułeczek
mąka pszenna 560g
cukier kryształ 100g
suche drożdże 25g
cynamon 2 łyżeczki
mielone goździki 1/2 łyżeczki
mielona gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
mielony kardamon 1/3 łyżeczki
mielony imbir 1 łyżeczka
jajko 1 szt.
ciepłe mleko 250 ml (1 szklanka)
roztopione i schłodozne masło 50g
rodzynki 1/2 szklanki
suszone posiekane morele 1/3 szklanki
Na wierzch do oznaczenia
mąka pszenna 70g
woda 60ml

Krok 1
Drożdże rozdrabniamy i zalewamy niewielka ilością ciepłej wody i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie do naczynia (garnka, miski) wsypujemy mąkę, cukier, przyprawy, rodzynki i kilka suszonych posiekanych moreli. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i ponownie całość mieszamy. Dodajemy drożdże oraz cienkim strumieniem i powoli dolewamy ciepłe mleko cały czas mieszając, a następnie roztopione i przestudzone masło. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.

Krok 2
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy,a następnie formujemy bułeczki i układamy na wcześniej wsmarowanej olejem formie. Przy formowaniu bułeczek natrzyj dłonie olejem wtedy ciasto nie będzie się do nich lepić.

Krok 3
Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut aż wyrosną.

Krok 4
Rozrabiamy mąkę z wodą, przelewamy ją do rękawa cukierniczego lub do zrobionego z pergaminu rożka i na bułeczki nanosimy wzory np. krzyżyk lub inny wedle uznania.

Krok 5
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190C i pieczemy prze ok. 30-40 min. na lekko brązowy kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation