Kuchnia

Gluten Free

LENIWE Z BATATÓW
SKŁADNIKI:
- 2 bataty (średniej wielkości)
- kostka sera białego
- mąka ziemniaczana 250g
- mąka bezglutenowa chlebowa ( w zależności od potrzeb)

WYKONANIE:
bataty gotujemy około 20 minut w mundurkach, uważając, żeby się nie rozgotowała. Jak przestygną, obieramy i dusimy (tłuczkiem) z twarogiem do uzyskanie gładkiej masy. Gdy są całkiem zimne, kroimy w garnku na krzyż, jedną część wyciągamy i układamy na pozostałych częściach, brakującą część uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, wyrabiamy, ewentualnie dosalając. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy mąki chlebowej bezglutenowej, dokładnie wyrabiamy. Stolnicę wysypujemy mąką bezglutenową, z porcji masy robimy wałek, kroimy na mniejsze kawałki, obtaczając w mące i wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę z dodatkiem oleju. Delikatnie mieszamy i gotujemy krótko od momentu wypłynięcia.

http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2015/03/pierogi-leniwe-z-batatow-bezglutenowe.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation