Kuchnia

nalewki

* Nalewka gruszkowa

2 kg dojrzałych gruszek

5 goździków

pół laski wanilii

2 cm kory cynamonu

0,3 kg cukru lub miodu

0,5 l spirytusu

0,5 l wódki

Do gąsiorka wrzucić gruszki pozbawione szypułek i ogonków, pokrojone w kostkę ze skórką i pestkami oraz przyprawy.

Zalać spirytusem wymieszanym z wódką i odstawić w ciepłe miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie zlać nalew spirytusowy.

Owoce zasypać cukrem i trzymać, aż się rozpuści. Powstały syrop zlać, a owoce mocno wygnieść przez płótno.

Wyciśnięty sok dodać do syropu i połączyć go z nalewem spirytusowym. Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.

Przechowywać co najmniej pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation