Kuchnia

przekąski

Sos barbecue

Składniki:
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- 2 łyżki oliwy
- 1 posiekana cebula
- ½ łyżki sosu Worcestershire
- 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
-1 szklanka czerwonego octu winnego
-1 szklanka brązowego cukru
- ½ łyżeczki chili w proszku
- ½ łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- ½ łyżeczki mielonego suszonego imbiru
- ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, kminu rzymskiego, kminku i kolendry


Sposób przygotowania sosu barbecue:
Oliwę rozgrzać na dużej patelni i podsmażyć cebulę (musi być miękka). Dodać pozostałe składniki gotować, aż objętość sosu zredukuje się o połowę.
Następnie wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.


Sos barbecue podajemy do dań z grilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation