Kuchnia

przetwory

Dżem z papai

Składniki:
•Kilogram papai (ok. 3 sztuki)
•200g cukru (w zależności od dojrzałości owoców)
•4-5 strączków kardamonu
•Sok z 1 limonki i skórka z połowy
•Woda do podlewania w trakcie

Przygotowanie:

Każdą papaję przekrajamy na pół, usuwamy pestki (nie wyrzucajmy ich, ale o tym później) i obieramy ze skórki. Teraz możemy zrobić na 2 sposoby: pierwszy to zmiksować papaję blenderem i pulpę włożyć do garnka, wtedy dżem robi się zdecydowanie szybciej, lub zrobić to inaczej, pokroić w niedużą kostkę. Gdy w garnku mamy papaję, wlewamy do tego na początek 100ml wody, sok i skórkę z limonki, potraktowane moździerzem ziarna kardamonu i cukier. Mieszamy dokładnie, nastawiamy średni ogień i podgrzewamy. Jeśli zdecydowaliśmy się zmiksować papaje, to potrzebujemy jakieś 15 minut wolniutkiego gotowania, a przy kawałkach nawet godzinę- wtedy należy dolewać po trochu wody, jakby za dużo wyparowało. Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję i miękkość owoców, gorącą masę przekładamy do 1 dużego słoika lub kilku mniejszych i mamy już nasze egzotyczne weki.

Uwagi do przepisu:

- Pestki z papai możemy zjeść. Nie smakują zbyt dobrze, ale też nie bardzo źle, trochę jak rzeżucha. Zawierają papainę, enzym trawiący białka, który pomaga niszczyć bakterie, pasożyty i grzyby w układzie pokarmowym. Dodatkowo działa silnie antycellulitowo, jest dobra na stawy i choroby układu pokarmowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation