Kuchnia

przetwory

Domowa kostka rosołowa - warzywna

Do przygotowania użyjcie warzyw, które najbardziej lubicie w bulionie. Poniższą listę składników potraktujcie tylko jako podpowiedź i skomponujcie własną mieszankę, na bazie której zupy będą Wam najbardziej smakować. Można dodać cukinię, seler naciowy, zrezygnować z czosnku lub grzybów. Ot, co tak intuicja i smak podpowiedzą :)


3 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
3g suszonych borowików
20 ziaren czarnego pieprzu

50g liści świeżego lubczyku
kilka gałązek rozmarynu
pęczek natki pietruszki
1/3 pęczka koperku
50g parmezanu (opcjonalnie)


500g marchwi
200g selera
100g białej części pora
100g korzenia pietruszki
200g pomidorów bez skórki i pestek
5g czosnku
200g soli morskiej
20g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
70g wody lub białego wina

Liście laurowe, ziele angielskie, suszone borowiki i ziarna pieprzu zmiel w młynku do kawy, malakserze lub utłucz w moździerzu.
Lubczyk, rozmaryn, natkę i koperek drobno posiekaj, a parmezan zetrzyj na drobnej tarce.
Wszystkie warzywa zmiksuj na drobniutko w malakserze lub zetrzyj na drobnej tarce, ewentualnie też zmiel w maszynce, zaraz po mięsie.
Wszystkie przygotowane wcześniej składniki umieść w garnku o grubym dnie*, dodaj wodę lub wino, olej/oliwę i sól. Zagotuj całość pod przykryciem, a potem odkryj i cały czas mieszając podgrzewaj ok 40-50 minut. To mieszanie jest bardzo ważne, gdyż mieszanka jest gęsta i może przywierać do dna. Jeśli konsystencja całości wydaje się wciąż grudkowata, pod koniec zmiksuj całość malakserem. Przełóż pastę do słoja i przechowuj w lodówce. Do przygotowania zupy używa się zaledwie 1-2 łyżeczek. Z tej ilości wychodzi taki duży słój jaki widać na zdjęciu, a pasty wystarczy na długie miesiące. Domowa pasta bulionowa przechowywana w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy. Można oczywiście ją również przełożyć od razu do małych słoiczków i pasteryzować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation