Kuchnia

kuchnia

ChilliBite.pl sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami : Doskonałe spaghetti carbonara


Doskonałe spaghetti carbonara
Sosu do spaghetti carbonara się nie gotuje. Ot i to najważniejsze co należy zapamiętać. Makaron miesza się z przesmażonym na rumiano najlepszym boczkiem, a do tego wlewa jaja żółtka rozkłócone ze śmietanką i parmezanem. No i ważne, żeby nie wylać całej wody z gotowania makarony. Kilka łyżek przyda się do ewentualnego rozrzedzenia sosu. To co, robimy?

1-2 łyżki oliwy
ok 100g wędzonego, surowego boczku lub pancetty
2 duże żółtka od wiejskich kur
50g śmietany kremówki 36%
50g świeżo startego parmezanu
kilka gałązek świeżego tymianku
250g świeżego makarony spaghetti
sól do gotowania makarony
świeżo mielony pieprz

Zagotuj osoloną wodę na makaron. Boczek lub pancettę pokrój w słupki. Wymieszaj żółtka ze śmietaną i parmezanem.

Na sporą patelnię wlej oliwę, wrzuć boczek i podsmażaj, aż stanie się chrupiący. Jeśli gotujesz świeży makaron będzie gotował się ok 3 minut, zatem poczekaj z jego gotowaniem, aż boczek będzie prawie gotów. Jeżeli używasz suszonego makaronu, gotuj go wg wskazówek na opakowaniu, a w międzyczasie smaż boczek

Odcedź makaron, zachowując kilka łyżek wody z gotowania. Przełóż odcedzony makaron na patelnię z boczkiem, dokładnie wymieszaj, aby cały pokrył się aromatyczną oliwą i oprósz całość grubo mielonym pieprzem.
Teraz ważne - zestaw patelnię z ognia, dodaj kilka łyżek zachowanej z gotowania makaronu wody, a następnie szybko wlej śmietaną z żółtkami i parmezanem. Energicznie wymieszaj (pamiętaj, by już nie podgrzewać, inaczej na patelni zrobi się jajecznica!). Od razu wykładaj na talerze i podawaj oprószone listkami świeżego tymianku i grubo mielonym pieprzem - pycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation