Kuchnia

Słodko

Ciasto czekoladowe z whisky

Składniki

20 dag masła + masło do formy
1 szklanka dobrego kakao + 3 łyżki do posypania formy
1,5 szklanki mocnej kawy
1/2 szklanki whisky
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1,25 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka
kilka kropli olejku waniliowego


Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Tortownicę smarujemy masłem, spód i boki oprószamy 3 łyżkami kakao. Strząsamy nadmiar. Na małym ogniu podgrzewamy kawę z whisky, masłem, cukrem i kakao, stale mieszając, aż masło się stopi. Wlewamy mieszaninę do miski, odstawiamy na 5 minut. W tym czasie mieszamy mąkę z sodą i solą. Ucieramy jajka z wanilią, powoli wlewamy do masy czekoladowej, stale ucierając mikserem. Wsypujemy porcjami mąkę, miksując na najniższych obrotach. Ciastem napełniamy tortownicę i pieczemy 40-50 minut (patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu). Ciasto pozostawiamy w formie, aż zupełnie ostygnie, a potem okrawamy brzegi nożem i wyjmujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation