Kuchnia

zupy

Co nam będzie potrzebne:

– 500 g pieczarek
– opakowanie świeżego szpinaku (ok. 200 g)
– opakowanie serowego lub grzybowego tortellini (500 g)
– 1 średniej wielkości cebula
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oleju
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 1 płaska łyżka mąki pszennej
– 4 szklanki rosołu (można zastąpić kostką rosołową np. drobiową rozpuszczona w 4 szklankach wody)
– pieprz do smaku
– świeżo posiekana natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:

cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
pieczarki myjemy i kroimy na połówki (jeśli są duże kroimy na ćwiartki)
szpinak myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i siekamy niezbyt drobno
na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, następnie dodajemy masło i podsmażamy pokrojoną cebulę, aż się zeszkli
do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy, aż pieczarki puszczą wodą, następnie przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę
zalewamy wszystko rosołem (ewentualnie kostką rosołową rozpuszczoną w wodzie) dodajemy posiekany szpinak i doprowadzamy do wrzenia, po czym do gotującej się zupy dodajemy tortellini (skrobia z gotującego się makaronu zagęści dodatkowo zupę) i gotujemy na średni ogniu przez 10-12 min, po czym wyłączamy ogień (trzeba sprawdzić czy tortellini jest miękkie, jeśli jest jeszcze twarde można pogotować kilka minut dłużej)
w czasie, kiedy zupa się gotuje w szklance lub miseczce mieszamy dokładnie 2 łyżki jogurtu greckiego z 1 płaską łyżką mąki, a kiedy zupa się ugotuje wlewamy kilka łyżek do mieszaniny jogurtu z mąką, mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek po czym wlewamy powoli mieszaninę do garnka z zupą, cały czas mieszając
na koniec przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, nalaną do miseczek zupę dekorujemy świeżo posiekaną natka pietruszki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation