Kuchnia

kuchnia - naleśniki i placki

Naleśniki (ciasto)

Składniki:
3 jajka
1½ szklanki mleka
1½ szklanki wody
2 szklanki mąki pszennej (280 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru (jeżeli nadzienie jest wytrawne można dać tylko szczyptę)
1 łyżka oleju

dodatkowo:
schłodzone kosteczki smalcu do smażenia
Do smażenia stosuję małe kosteczki smalcu uprzednio schłodzonego w lodówce, nasadzam na widelec i smaruję patelnię tylko tak, aby błyszczała.


Wykonanie:
Mieszamy wodę z mlekiem i połowę ilości wlewamy do naczynia. Wbijamy jajka, dodajemy sól, ewentualnie cukier i miksujemy. W trakcie miksowania wsypujemy porcjami przesianą mąkę i dokładnie miksujemy. Ciasto nie powinno zawierać grudek, powinno być gładkie. Odstawiamy na 5 minut, po czym wlewamy pozostałą mieszaninę mleka z wodą, łyżkę oleju i miksujemy. Ponownie odstawimy na co najmniej 5 minut, aby mąka rozkleiła się.
Nagrzaną patelnię (używam starej, wysłużonej, stalowej patelni cygańskiej) smarujemy cienką warstewką tłuszczu. Nalewamy jak najcieńszą warstwę ciasta. Smażymy z obu stron (ok. 50 sekund jedną stronę) do lekkiego przyrumienienia na średnim ogniu. Pamiętajmy by każdorazowo przed wylaniem na patelnię ciasto dokładnie wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation