Kuchnia

sałatki

Sałatka z sałatą lodową, fetą i suszonymi pomidorami
z pestkami dyni


Składniki
2 porcje

1/4 lub 1/3 główki sałaty lodowej
garstka roszponki
5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
4 łyżki pestek dyni
100 g sera feta
1 zielona papryczka chili
3 dymki (białe części) lub 2 młode cebulki

Winegret:

5 łyżek oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
1,5 łyżki soku z limonki
1 łyżka syropu z agawy lub klonowego lub płynnego miodu
sól i pieprz



Przygotowanie

Sałatę opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do salaterek razem z opłukaną roszponką. Doprawić solą i pieprzem.
Pomidory suszone wyjąć z zalewy i pokroić na cienkie paseczki, fetę pokroić w kosteczkę, chili oraz białe i jasnozielone części dymki na cienkie plasterki, wszystko dodać do sałatki.
Posypać pestkami dyni i polać winegretem: olej z suszonych pomidorów (można zebrać z dna słoika suszone zioła) wymieszać w miseczce z sokiem z limonki, syropem lub miodem i doprawić solą oraz pieprzem. Polać po sałatce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation