Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

chleb miejski: Tort malinowy z galaretką
składniki na biszkopt:
tortownica o średnicy ok. 22 cm

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając,
dodawać kolejno żółtka, nadal ubijając,
mąki wymieszać, przesiać przez sitko prosto do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką,
tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni C bez termoobiegu około 30 minut,
gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na blat kuchenny lub podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Jeżeli będziemy obkładać boki tortu okruchami z biszkoptu, to z wierzchniego blatu delikatnie ściąć skórkę i pokruszyć lub rozdrobić blenderem,
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.


składniki na krem i przełożenie:

ok. 300 g mrożonych malin
2 galaretki malinowe
250 g mascarpone
250 ml śmietany kremowej 30%
1/2 szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka cukru

obie galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 3/4 litra na dwie galaretki. Wylewamy je do płaskiego naczynia, tak by warstwa galaretki nie była wyższa niż 1,5 cm i odstawiamy do stężenia. Zastygłą galaretkę kroimy nożem w kratkę, bezpośrednio w naczyniu. 1/3 galaretki zostawiamy do dekoracji tortu, resztę zużywamy do przełożenia blatów,
śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, w trakcie ubijania dodając mascarpone,
sok z cytryny, mieszamy z wodą i cukrem, aż cukier się rozpuści,



wykonanie tortu:

część najładniejszych malin - tych niepokruszonych odkładamy do dekoracji tortu, resztę rozdrabniamy blenderem, bez rozmrażania,
układamy kolejno blaty na tortownicy, każdy nasączamy sokiem z cytryny, posypujemy rozdrobnionymi malinami i pokrojoną galaretką, przy czym maliny i galaretkę nakładamy tylko na pierwszy i drugi blat, a na wierzch już nie i smarujemy kremem śmietanowym. 1/4 kremu zostawiamy do posmarowania boków i wierzchu tortu.
boki tortu posypujemy okruszkami, na wierzchu układamy pokrojoną galaretkę i maliny. Tort przed podaniem najlepiej schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation