Kuchnia

desert my love

Chińskie ciasteczka szczęścia:
(wg Wielkiej Księgi Kucharskiej - Kuchnia Azjatycka)

3 białka,
60 g cukru pudru,
60 g mąki,
45 g stopionego masła
karteczki ze szczęśliwym przesłaniem

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i schłodzone masło - wymieszać na gładko. Na końcu dodać przesianą mąkę i wszystkie jeszcze raz delikatnie wymieszać. Odstawić ciasto na 15 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 3-4 kółka o średnicy ok. 8 cm.
Na kółkach rozprowadzić cienką warstwę (ok. 1,5 łyżeczki) ciasta. Piec 5 minut, aż ciastka lekko zarumienią się na brzegach. Wyjąć blachę, szybkimi ruchami podważyć ciasto nożem i odkleić od papieru. Na środku położyć karteczkę z wróżbą, szybko złożyć ciasteczko na pół w półksiężyc, a potem zgiąć na środku na tępym brzegu jakiegoś naczynia (np. szklanki lub kubka). Odłożyć, najlepiej zostawiając na chwilę ciastka w otworach formy do mufinek lub kokilkach, aby ostygły, zachowując kształt.
W taki sam sposób upiec resztę ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation