Kuchnia

jedzonko

Składniki na 4 porcje:
~ 300 gramów filetu z piersi kurczaka
~ 3 gotowe tortille
~ 2 awokado
~ 150 gramów mozarelli
~ 400 gramów pomidorów pelati
~ 400 gramów czerwonej fasoli z puszki
~ pół szklanki gęstej śmietany
~ papryczka chili
~ 3-4 łyżki soku z cytryny
~ 4 ząbki czosnku
~ 1 mała szalotka
~ duża garść kolendry
~ przyprawy: świeżo zmielony pieprz, pieprz kajeński, słodka czerwona papryka i sól
DRUKUJ PRZEPIS
1
Pierś z kurczaka grillujemy lub smażymy na patelni, w międzyczasie na oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek, dodajemy pomidory, papryczkę chili i gotujemy około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

2
Następnie, jeśli nie lubimy potraw diabelsko ostrych z sosu usuwamy papryczkę chili i całość miksujemy za pomocą blendera. Ponownie wlewamy sos na patelnię, dodajemy opłukaną czerwoną fasolę, doprawiamy papryką, pieprzem kajeńskim mieszamy i zostawiamy na małym ogniu około 3 minuty.

3
W osobnym naczyniu umieszczamy miąższ z awokado, śmietanę, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz oraz sok z cytryny całość miksujemy blenderem na gładki krem.

4
Na rozgrzanej, suchej patelni układamy pojedynczo tortille i podgrzewamy aż zrobią się sztywne i chrupiące, W międzyczasie kroimy mozarellę na mniejsze kawałki, siekamy kolendrę.

5
Zgrilowanego kurczaka rwiemy na kawałki i dodajemy do sosu pomidorowego, całość mieszamy.

6
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną oliwy układamy kolejno: tortille, połowę sosu pomidorowego z fasolą i kurczakiem posypanego obficie kolendrą, tortilę, połowę sosu z awokado, tortillę, połowę mozarelli, drugą połowę sosu pomidorowego, tortillę, drugą połowę sosu z awokado i mozarellę.

7
Całość posypujemy kolendrą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekamy około 30 minut.
http://zmyslowesmaki.pl/2013/04/21/pastel-azteca-meksykanska-zapiekanka/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation