Kuchnia

PRZETWORY

Leczo w słoikach
Składniki

(na ok 7 litrowych słoikow)

4 kg papryki (u mnie czerwona i żółta, może być też zielona, ale czerwona to podstawa)

2 duże cukinie

3 kg pomidorów

5 większych cebul

sól

pieprz

7 listków laurowych

14 ziaren ziela angielskiego

20 ziaren pieprzu

majeranek

natka pietrzuszki

olej do smażenia





Wykonanie

Przy takiej ilości składników nie bawię się w parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki jak to robiłam tu (klik klik), a obrabiam je oddzielnie, tak jak robi się przecier (klik klik). W oddzielnym dużym garnku o grubym dnie rozgrzewam trochę tłuszczu (tak żeby tylko przykrył dno), wrzucam pokrojoną cebulę, nastepnie paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w paski i cukinię pokrojoną w wiekszą kostkę (jeśli młoda- nieobrana, starsza- obrana i oczyszczona z pestek). Sypię szczyptę soli i mieszając duszę warzywa wrzucając w międzyczasie listki, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, majeranek. Po ok 15-20 minutach wlewam przecier pomidorowy, przyprawiam solą, pieprzem, duszę warzywa aż zmiękną, na chwilę przed końcem dodaję posiekaną natkę (ok 2 pęczki). Ustawiam płomień na najmniejszy i wrzące leczo wlewam do wyparzonych słoików, zakręcam, stawiam na kocu do góry dnem, jak wszystkie słoiki gotowe, przykrywam również kocem. Zostawiam tak na 2 dni, potem wynoszę do piwnicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation