Kuchnia

Nalewki, syropy

Lemoniada cytrusowo-miętowa

Składniki:
1 limonka
1 cytryna
1 pomarańcza
3 gałązki świeżej mięty
50 ml płynnego miodu
50 g cukru
24 kostki lodu
woda źródlana

Sposób przyrządzania:
Cytrusy umyj starannie w ciepłej wodzie. Opłucz gałązki mięty. Pokrój owoce w cienkie plasterki. Odłóż kilka plasterków, pozostałe włóż na dno ok. półtoralitrowego dzbanka, zalej miodem i zasyp cukrem. Drewnianą łyżką ugnieć plastry cytrusów z cukrem i miodem. Odstaw dzbanek na 10 minut. Po tym czasie dołóż pozostałe plastry owoców i listki mięty. Owoce zasyp kostkami lodu. Uzupełnij dzbanek wodą źródlaną i wymieszaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation