Kuchnia

Przetwory, domowe przyprawy

Syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

ok 500 kwiatów mniszka lekarskiego
1 cytryna
1 kg cukru
1 litr wody
Przygotowanie

Ok 500 kwiatostanów trzeba dokładnie umyć i zalać litrem zimnej wody. Zagotować, dodać jedną cytrynę (dobrze wyszorowaną) pokrojoną w plasterki i jeszcze gotować pod przykryciem 15 minut. Zostawić do następnego dnia. Przecedzić płyn przez stylonowe sito i do otrzymanego soku dodać 1 kg cukru i gotować na małym ogniu od 45 minut do 2 godzin, odparowując. Otrzyma się ok. pół litra płynu o konsystencji miodu. Gorący sok przelewa się do gorących słoiczków lub butelek i na 20 minut przykrywa kocem (sucha pasteryzacja).

Kwiaty można wcześniej rozłożyć na białym materiale w celu pozbycia się żyjątek, które te kwiaty zamieszkują.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation