Kuchnia

przepisy

Składniki :

4 kalarepki – średniej wielkości
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
100 ml słodkiej śmietanki
szczypta gałki muszkatołowej
sól , pieprz do smaku
szczypta cukru
pół pęczka koperku
1/2 szklanki wody
Kalarepki obieramy ze skóry , aż dostaniemy się do bielutkiego miąższu bez zdrewnień . Kroimy na pół , po czym każdą połówkę w cienkie plastry . W rondelku roztapiamy masło , wrzucamy kalarepkę , solimy , dodajemy cukier , przykrywamy pokrywką i podduszamy około 1-2 minut . Następnie dolewamy wodę , gałkę muszkatołową i dusimy dalej pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut , co jakiś czas mieszając , gdyby woda zbytnio odparowała , można jeszcze odrobinę podlać . Kalarepka musi dusić się w odrobinie sosu . Mąkę mieszamy ze śmietanką i powoli wlewamy do kalarepki ( jak już będzie miękka -próba widelcem ) , mieszając cały czas , po doprowadzeniu do wrzenia i uzyskaniu konsystencji sosu , wyłączamy gaz . Doprawiamy pieprzem i posypujemy siekanym koperkiem , mieszamy i można serwować
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation