Kuchnia

kulinarne inspiracje

Składniki na 4 porcje:



* 400 g pieczarek

* 400 g szynki gotowanej

* 8 jajek

* 1 duża cebula

* 1 pęczek szczypiorku

* 1 brokuł

* majonez

* sól i pieprz do smaku

* 1 płaska łyżka masła



Pieczarki ścieramy na średniej wielkości oczkach, łączymy z drobni posiekaną cebulą i masłem. Dusimy do czasu aż cała woda odparuje i studzimy.

Jajka gotujemy na twardo, białka oddzielamy od żółtek i ścieramy je na drobnych oczkach tarki do osobnych miseczek. Obie masy doprawiamy do smaku solą i pieprzem i łączymy z taką ilością majonezu, by powstała spójna, ale niezbyt rzadka masa (do białek dodajemy niewiele majonezu, do żółtek troszkę więcej).

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez ok. 5-6 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy go, studzimy i drobno siekamy (ja odrzucałam grube części łodyg). Brokuł mieszamy z niewielka ilością majonezu, który sklei go i zapobiegnie obsypywaniu. Doprawiamy pieprzem

Szynkę kroimy w niewielką kostkę, a szczypiorek drobno siekamy.

Sałatkę układamy warstwowo, w kolejności: pieczarki, białka, szynka, brokuł i żółtka. Wierzch sałatki posypujemy szczypiorkiem i ewentualnie zdobimy kleksem majonezu.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation