Kuchnia

zasłoikowane,zakręcone

Słodko i pikantnie: Marynowana papryka
Składniki:

2,5 kg papryki,
7,5 szklanki wody,
1,5 szklanki octu,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki miodu,
1 łyżka soli,
ziele angielskie,
goździki,
czosnek,
liś laurowy,
pieprz czarny ziarnisty,
gorczyca,
rozmaryn,
papryka chili,
olej.

Wykonanie:

Paprykę dokładnie umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w dość grube kawałki. Wodę zagotowałam z octem, cukrem, miodem i solą. Paprykę włożyłam do słoików i do każdego wsypałam po 2 sztuki: ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu czarnego ziarnistego. Dodałam po jednym ząbku czosnku, trochę gorczycy. Do części słoików dodałam rozmarynu, a do kolejnych papryki chili. Tak przygotowaną w słoikach paprykę zalałam przygotowaną zalewą i na wierzch wlałam odrobinę oleju. Pasteryzowałam przez 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation