Kuchnia

Kuchnia - sałatki

Sałatka z kuskusem, bobem i granatem czyli moja wersja tabbouleh


Co potrzeba

0,25 szklanki suchego kuskusu
0,75 szklanki bobu
0,75 szklanki pomidorków koktajlowych
0,5 szklanki luźno upakowanej posiekanej pietruszki
2 duże łyżki posiekanej mięty
3-4 łyżki oliwy
2,5 łyżki soku z cytryny
nasiona granatu
sól + pieprz do smaku

Sposób

Kaszę zalać ¼ szklanki gorącej wody i odstawić.
Bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować kilka minut, aż nasiona będą ugotowane, ale wciąż jędrne. Następnie przelać zimną wodą, odcedzić i obrać.
Pomidorki opłukać i pokroić na ćwiartki.
Kaszę wymieszać z 3 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny, ziołami oraz pomidorkami i bobem i odstawić na 10 minut, żeby kuskus wchłonął odrobinę soków i nabrać smaku. Ewentualnie dodać więcej oliwy, gdyby było za suche.
Dosolić i dopieprzyć do smaku, przełożyć na talerz i posypać granatem.

Uwagi
Kuskus można zastąpić inną kaszą lub zbożem, wg upodobania, a granat porzeczkami, jagodami, winogronami....
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation