Kuchnia

Słodko

Tort węgierski na bitej śmietanie

Warto na niego poczekać, najlepszy smak ma na drugi dzień.
Składniki na biszkopt:




3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki tortowej
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
5 jaj

Składniki na masę:

0,5 l śmietany tortowej 36% schłodzonej
2 czekolady mleczne
1 czekolada gorzka (używam czekolad wawelskich min 70%))
1/4 szkl. mleka

wiśnie odsączone z 0,5 l. kompotu
lub wiśnie nasączone spirytusem lub alkoholem np. z wiśniówki ( ta wersja zdecydowanie lepiej smakuje)

Do wysmarowania tortownicy:
margaryna i bułka tarta

Do obsypania boków tortu:
kakao, wiórki kokosowe można tez zostawić niczym nie obsypane.


Biszkopt:
Zawsze wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę.
1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Ubić białka ze szczyptą soli.
3. Pomału wsypywać cukier i nadal ubijać.
4. Dodawać kolejno po jednym żółtku, nie przerywać ubijania.
5. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Bardzo delikatnie wymieszać łyżką (w żadnym wypadku nie mikserem).
6. Wyłożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy.
7. Piec w temp.180 stopni, ok. 30min.
Biszkopt przygotowuję dzień wcześniej.

Masa:
1. Pokruszyć czekolady i włożyć do niewielkiego garnka.
2. Podgrzać mocno mleko i prawie wrzącym zalać czekolady, wymieszać do rozpuszczenia czekolad i ostudzić masę.
3. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, aż przyjmie postać kremu
4. Do śmietany dodać masę czekoladową i chwilę jeszcze miksować.
Tort:
1. Biszkopt przekroić na pół. Wyłożyć na spodnią część wiśnie (można kilka zostawić do dekoracji). Na to połowę masy czekoladowej.
2. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Docisnąć lekko.
3. Drugą połową masy wysmarować górę i boki tortu.
4. Boki tortu obsypać wiórkami lub kakao (nie trzeba tego robić jeżeli polejemy tort polewą czekoladową)
5. Górną część można polać polewą czekoladową i dowolnie obsypać lub zrobić tylko dekorację z wiśni, resztki masy i wiórków czekoladowych.
Tort wkładamy do lodówki, powinien być chłodzony przez noc, aby nabrał czekoladowo- śmietanowego i wiśniowego smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation