Kuchnia

Przepisy

Kulinarna zakładka: Ciasto Pepsi

SKŁADNIKI:
Na ciasto:
6 jajek
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki Pepsi
2 łyżki oleju
Na krem:
150 g herbatników
150 g orzechów włoskich
200 ml Pepsi
250 g margaryny
100 g cukru pudru
Dodatkowo:
0,5 szklanki Pepsi do nasączenia biszkoptu
330 ml śmietany kremówki
żelatyna
łyżka cukru pudru

WYKONANIE:
Rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną masę, dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru i ubijamy na najwyższych obrotach do momentu, aż uzyskamy lśniącą, sztywną masę. Do piany dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. Następnie wsypujemy sypkie składniki do masy i mieszamy łyżką, uważając, by piana nie straciła swojej puszystości. Na koniec wlewamy olej oraz Pepsi i powoli mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 33 cm x 25 cm i pieczemy ok. 25 min. w temp. 180 st. C. Po upieczeniu biszkopt studzimy.

Gdy biszkopt ostygnie nasączamy go 0,5 szklanki Pepsi.


Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu na bazie orzechów włoskich. Mielimy orzechy oraz herbatniki (ja zrobiłam to w maszynce do mielenia mięsa, ale świetny do tego będzie blender). Zmielone składniki dokładnie mieszamy i zalewamy Pepsi, mieszamy, aby napój się wchłonął i odstawiamy na około 30 minut. Następnie miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem, aż stanie się jasna i puszysta, kolejno, nie przerywając miksowania, dodajemy po łyżce masy orzechowo-herbatnikowej. Gdy krem będzie gotowy wykładamy go na nasączony biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki.

Ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy przygotowaną wg przepisu na opakowaniu żelatynę. Miksujemy i wykładamy śmietanę na wierzch ciasta. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Przed podaniem schładzamy je min.2h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation