Design

kuchnia

PIZZA NA SPODZIE Z CUKINII

Spód:
• 2 średnie cukinie
• 2 jajka
• 5 łyżek mąki pszennej
• 2 łyżki płatków owsianych lub otrębów
• 2 łyżki sezamu
• 2 ząbki czosnku
• sól (około ½ - ¾ łyżeczki)
• pieprz

Sos:
• ok. 200 g przecieru pomidorowego
• 1 łyżeczka cukru
• oregano i suszona bazylia do smaku
• sól
• pieprz

Wierzch:
• 400 g pieczarek
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• sól
• pieprz
• oliwa
• 80 g tartego żółtego sera lub mozzarelli

Instrukcja wykonania
1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach - bez obierania. Biorąc po trochu w dłonie wycisnąć z niej jak najwięcej soku.
2. Do odciśniętej cukinii dodać jajka, mąkę, płatki, sezam, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
3. Tak przygotowaną cukinię wyłożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć na cienki placek. Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut z grzałką góra - dół. Przez kolejne 5 minut piec z termoobiegiem. Polecam ten sposób pieczenia, ponieważ
za pierwszym razem piekłam przez 25 minut z termoobiegiem i cukinia nie była taka rumiana, bardziej się rozpadała i była wilgotna.
4. W czasie pieczenia spodu przygotować sos pomidorowy i pieczarki.
5. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
i pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć, aż z pieczarek odparuje woda. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Na rondelka wlać przecier pomidorowy. Dodać cukier oraz przyprawy i gotować około 7 minut, aż zgęstnieje.
7. Zarumieniony spód pizzy smarujemy sosem pomidorowy, posypujemy pieczarkami z cebulą
i tartym żółtym serem.
8. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation