Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Czekoladowe ciacho bez pieczenia
Składniki:

1 kubek płatków owsianych

garść wiórek kokosowych

1 kubek orzechów (włoskich, leśnych, nerkowca, migdałów)

1/2 kubka rodzynek

3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

2 tabliczki czekolady

3 łyżki roślinnego mleka

szczypta soli morskiej

aromat waniliowy

opcjonalnie 2-3 łyżki brązowego cukru

folia spożywcza



Przygotuj ulubioną formę i obłóż ją folią spożywczą. Orzechy pokrój lub pokrusz w dłoniach. Przenieś do miski. Dodaj płatki owsiane, rodzynki i wiórki kokosowe. Skórkę pomarańczową pokrój drobno i dodaj do reszty składników. Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do rondelka. Stop ją na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj około 3 łyżek roślinnego mleka. Dodaj aromat i szczyptę soli. Jeśli chcesz, żeby batoniki były bardzo słodkie, dodaj brązowego cukru. Wymieszaj suche składniki, po czym wlej do nich roztopioną czekoladę. Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą łopatki. Przenieś masę do przygotowanej formy. Dobrze ją rozprowadź i wyrównaj na całej powierzchni. Schowaj w zimne miejsce na 1-2 godziny. Następnie wyciągnij ciacho z foremki. Usuń folie spożywczą, nie powinno to sprawiać kłopotu. Dzięki folii czekolada nie przyklei się do ścianek foremki. Pokrój ciacho na dowolne kształty - słodkie kwadraty lub podłużne batoniki.



Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation