Kuchnia

sałatki

Sałatka z grillowanej dyni z korzennymi śliwkami w occie

Składniki:
6 plastrów dyni (najlepiej odmiany hokkaido)
1 łyżka oleju
100 g cienkich plastrów surowego boczku
1 łyżeczka miodu
4 garście rukoli
1 szklanka śliwek w occie
1 garść płatków parmezanu
200 g roladki koziej pleśniowej
1 garść pestek dyni
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Sos:
4-6 łyżek marynaty ze śliwek
¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
½ łyżki miodu

Przygotowanie:
Dynię skrop olejem, oprósz solą i pieprzem i upiecz w piekarniku albo na grillu. Boczek usmaż na patelni skropiony miodem, by lekko się skarmelizował, odsącz z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem. Rukolę umyj, osusz i rozłóż na dwóch talerzach. Pomiędzy listki wyłóż śliwki. Na jednym talerzu ułóż plastry boczku i płatki parmezanu, na drugim pokrusz kozi ser. Obydwie sałatki skrop dresingiem i posyp prażonymi pestkami dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation