Kuchnia

sałatki

Sałatka z brzoskwiń, filet zapiekany z serem i warzywa z pieca w sosie serowym - przepisy Andrzeja Polana | Dzień Dobry TVN
Filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatka z avocado, arbuzem i pomidorami
Składniki na filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatkę z avocado, arbuzem i pomidorami:

4 filety z kurczaka
200g sera
1 łyżka mielonych orzechów
natka pietruszki
3szt dojrzałego avocado
ćwiartka arbuza
pomidory kolorowe duże i małe
kolendra świeża
rukiew wodna
2szt grapefruita czerwonego
2 cytryny
olej rzepakowy i masło klarowane
sól, pieprz

Jak przygotować filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatkę z avocado, arbuzem i pomidorami?

Ser ścieramy na tarce o drobnym oczku, łączymy z orzechami, natką, powstaje nam kruszonka serowa.
Filety kurczaka oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor. Wierzch każdego kurczaka posypujemy sporą ilością kruszonki i wstawiamy do zapieczenia w temp. 200 stopni na około 5-7 minut.
W tym czasie avocado dojrzałe obieramy i rozrywamy na mniejsze kawałki. Grapefruita filetujemy, a z cytryn wyciskamy sok. Pomidorki kroimy w dowolne kształty. Wszystko łączymy doprawiamy pieprzem i solą, a na koniec posypujemy kolendrą.
Kurczaka podajemy na sałatce.

Młode warzywa z pieca z sosem serowym
Składniki na młode warzywa z pieca z sosem serowym:

500g ziemniaków młodych mniejszych
100g szalotki
1pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
3-4szt młodego pora
1 pęczek marchwi młodej
1 fenkuł
1 kalafior
olej rzepakowy
sól, pieprz
cząber świeży

Jak przygotować młode warzywa z pieca z sosem serowym?

Olej mieszamy z przyprawami i świeżym cząbrem, warzywa kroimy na połówki, ćwiartki, plastry jak nam tylko się podoba. Wrzucamy do miski i obtaczamy w oleju, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrapiamy pozostałym olejem z przyprawami i wstawiamy do piekarnika 180 stopni na około 40 minut. Warzywa przekładamy na drugą stronę.

Składniki do sosu serowego:

150g sera
skórka z jednej cytryny
400ml śmietanki 36%
3 żółtka
sól, pieprz do smaku
50g masła klarowanego

Na maśle podsmażamy skórkę z cytryny, aby oddała swój aromat, dodajemy śmietankę odlewając niedużą ilość do żółtek. Kiedy tylko śmietanka zacznie się gotować dodajemy ser tarty, dokładnie mieszamy i na koniec sosem powoli zalewamy rozkłócone żółtka, nie gotujemy! Podajemy do warzyw.

Czytaj więcej na: https://dziendobry.tvn.pl/a/letnie-dania-z-serem-w-roli-glownej-oto-smaczne-przepisy-andrzeja-polana?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=paste
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation