Kuchnia

Różności kulinarne

Zielony Zagonek » Jak zrobić miód mniszkowy bez cukru?

Kwiatów mniszka, całych z płatkami i szypułką
Lokalnego miodu
2cm nieobranego korzenia imbiru (opcjonalnie )
Otartą skórkę z cytryny
Sok z połowy cytryny
Kwiaty mniszka rozkładamy na papierze, aby przeschły, najlepiej na kilka godzin, dodatkowo pozbędziemy się w ten sposób niechcianych lokatorów mlecza.

Do słoika dodajemy kwiaty mniszka, skórkę i sok cytrynowy, poszatkowany korzeń imbiru (im więcej go damy tym syrop będzie pikantniejszy). Zalewamy miodem.
Ile tych składników? To proste nic nie ma pływać ani wystawać ponad powierzchnię miodu. Miód ma całkowicie pokryć wszystkie składniki. Taki miód starajmy się choć raz dziennie wstrząsnąć, pilnując, aby wszystko po wymieszaniu nadal było pod miodem. Po 3 tygodniach przecedzamy nasz miód mniszkowy przez sitko i przekładamy w ciemne miejsce, ewentualnie zostawiamy w środku wszystkie dobrodziejstwa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation