Kuchnia

salatki

My Culinary Art: Sernik zebra

Składniki na spód o średnicy 22cm:
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
50 g cukru pudru
60 g zimnego masła, posiekanego
1 żółtko (białko zostawiamy na później)

Składniki na masę serową:
750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości
150 g serka mascarpone
150 g drobnego cukru do wypieków
50 g stopionego masła
4 jajka + białko
30 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
ziarenka z 1/2 laski wanilii

CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Składniki na spód umieszczamy w misce, mieszamy i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

2. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Spód wylepiamy przygotowanym ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika.



3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto i pieczemy 18-20 minut aż do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni.

4. W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, cukier, jajka + białko, rozpuszczone masło i mąkę. Miksujemy do połączenia składników.

5. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii, a do drugiej kakao. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane masy naprzemiennie wlewamy na środek podpieczonego spodu: dwie łyżki kakaowej masy, dwie łyżki waniliowej, dwie łyżki kakaowej... itd. Na koniec delikatnie potrząsamy tortownicą, aby masy się wyrównały.



6. Na najniższej półce piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą - para wodna sprawi, że sernik nam nie popęka. Wkładamy sernik i pieczemy 75-80 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation