Kuchnia

desery

Chocolate Nemesis Cake i wyniki konkursu

300 g gorzkiej czekolady 70% kakao
200 g masła
5 dużych jajek
1 i 1/3 szklanki cukru pudru (zmniejszyłamznacznie ilość, wg oryginalnego przepisu powinno być przy takichproporcjach ok. 2 szklanek)
Dodatkowo na polewę (można pominąć):

50 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki kremówki
1 łyżka masła
Przygotowanie

Przygotowanie:

Czekoladę i masło rozpuścić rondelku z grubym dnem (na małym ogniu), od czasu do czasu mieszając. Dodać ½ cukru, wymieszać. Odstawić do przestudzenia.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, ubijać do czasu uzyskania lśniącej i bardzo sztywnej piany. Wmiksować żółtka.

Do puszystej masy wmieszać delikatnie (najlepiej drewnianą łyżką) lekko ciepłą masę czekoladową.

Formę (u mnie w kształcie serca, ale równie dobrze może być tortownica o śr. 20-21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz zabezpieczyć dokładnie kilkoma warstwami folii aluminiowej, tak by woda nie dostała się do środka (ja piekłam w silikonowej, bez zdejmowanego dna, więc cała tę procedurę mogłam pominąć). Ciasto przelać do formy. Umieścić ją w większej brytfannie, blasze do pieczenia (ja wykorzystałam tę od kompletu z piekarnika). Następnie wlać do brytfanny wrzącą wodę, do wysokości ¾ wysokości formy z ciastem.

Piec w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 160°C) około30-40 minut. Ciasto po dotknięciu widelcem bądź patyczkiem wierzchu powinno być sprężyste i zauważalnie ścięte.

Wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze przez kwadrans w piekarniku, w formie bez odpinanego dna, można zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przygotować polewę: wszystkie składniki rozpuścić razem w kąpieli wodnej, wymieszać. Polać ciasto. Szczególnie dobrze smakuje z malinami lub musem z tych owoców.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation