Kuchnia

Potrawy i potrawki

Pieczona karkówka

Wg mojego męża najlepsza do piwa ;)

Na 0,5 kg karkówki (w całości lub kotlety):
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- 0,5 łyżeczki rozmarynu,
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- 0,5 łyżeczki soli (z górką),
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 3 ziarna ziela angielskiego i 3 liście laurowe (zmielone w młynku lub utarte w moździerzu),
- 1 duży, posiekany ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka startego chrzanu,
- odrobina wody.

Karkówkę zamarynować i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Nagrzać piekarnik do 200 st. Karkówkę wrzucić do woreczka czy też rękawa do pieczenia, dorzucić pół cebuli pokrojonej w piórka. Piec 30-40 minut. Pod koniec można rozerwać woreczek, aby karkówka przypiekła się z wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation