Kuchnia

Przepisy

Omlet z łososiem - Przepis na omlet z łososiem

Sekretem dobrego omletu są oczywiście jajka. Jeśli macie możliwość zakupienia jaj ,,od baby", to nie wahajcie się ani minuty. Co do samej techniki smażenia w przypadku tego omletu polecam klasyczną technikę ,,na pół".

Jeżeli macie ochotę możecie zastąpić wędzonego łososia wersją smażoną. Wówczas na odrobinie oliwy smażycie surowe filety z łososia uprzednio zamarynowane w soku z cytryny oraz soli i pieprzu.

Składniki:
3 jajka
sól, pieprz
50 g wędzonego łososia
koperek
cytryna
masło
Przepis
Zaczynamy od rozbełtania jajek. Najlepiej wykorzystać do tego starą, francuską technikę używaną przez matki i babki wielu Francuzów - tzw. technikę widelcową. Bierzemy dwa widelce i pomiędzy nie wkładamy palec wskazujący. Następnie do miseczki z rozbitymi 3 jajkami dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Całość mieszamy widelcami, ale nie za mocno.



Sekretem dobrego francuskiego omletu jest jego marmurkowata struktura. Zatem pozwalamy, aby w masie pływały kawałki nie do końca rozbitego żółtka.

Na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką masła wlewamy masę jajeczną. Czekamy, aż omlet lekko się zetnie, a następnie przechylając patelnię w boki pozwalamy nieściętej masie wlewać się w boczne szczeliny. Omlet posypujemy kawałkami wędzonego łososia oraz posiekanym koperkiem. Gdy masa się lekko zetnie za pomocą szpatułki składamy omlet na pół. Podajemy z ćwiartkami cytryny. Smacznego.

P.S. Dobry omlet nie powinien być za mocno ścięty, jego wewnętrzna konsystencja powinna być dość luźna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation