Gadżety

Apple, Gagets, Gadżety

Jest Smak: Quesadilla


Składniki:
4 tortille kukurydziane (np. z TEGO przepisu)
6 pieczarek
pojedyncza pierś z kurczaka
10-15 dag startego łatwo topiącego się sera żółtego
sól
świeżo mielony pieprz
sproszkowana papryka (słodka lub ostra)

Dodatki: śmietana, jogurt grecki, DIP POMIDOROWY, inny ulubiony sos



Przygotowanie:

Pieczarki obrać pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju lub oliwy i odparować. Pierś kurczaka pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i papryką, a następnie usmażyć na patelni. Mięso przełożyć na ręczniki papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, następnie rozdrobnić na małe kawałeczki.

Placek tortilli położyć na suchej, nieprzywierającej patelni, nałożyć pieczarki, kurczaka i starty ser, następnie przykryć drugim plackiem. Podgrzewać przez chwilę, aż placek się zrumieni (z obu stron), a ser w środku rozpuści. Quesadillę podawać podzieloną na trójkąty z ulubionym DIPEM lub śmietaną.

Rada: Jeżeli boimy się, że Quesadilla nam się rozleci w czasie przekręcania na drugą stronę, można użyć dwóch talerzy tak jak przy smażeniu frittaty. Quesadille zsuwamy z patelni na talerz, nakładamy na górę drugi talerz, następnie przekręcamy na drugą stronę i zsuwamy placek z talerza na patelnię.

Uwaga: Zamiast przykrywać farsz drugim plackiem tortilli, możemy ułożyć nadzienie na połowie placka i zawinąć go. W takiej formie łatwiej nam będzie przekręcić Quesadille na patelni na drugą stronę.

Uwaga: Quesadille możemy podgrzać w piekarniku zamiast na patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation