Kuchnia

Zupki

Zupa koperkowa

Składniki:
1 udko
2 marchewki
1 pietruszka
3/4 szklanki suchego ryżu
1 duży pęczek koperku
3-4 łyżki śmietany (18%)
1 listek laurowy
sól
4 ziarenka czarnego pieprzu
1 ziele angielskie

W około 2 litrach wody ugotować 1 duże udko z kurczaka z dodatkiem obranej i przekrojonej na pół marchewki i pietruszki oraz ziela angielskiego, pieprzu i listka laurowego. Posolić.Po około 50 minutach udko wyjąć. Marchew i pietruszkę wyjąć również jeśli już jest miękka. Jeśli nie pozostawić w garnku.

Do garnka wrzucić opłukany ryż i gotować przez około 10 minut. Marchewkę i pietruszkę rozdrobnić widelcem i wrzucić do garnka z ryżem.
Koperek opłukać i posiekać. Dodać do garnka z zupą.
Zupę gotować jeszcze kilka minut, aż ryż będzie idealnie miękki. Jeśli ryż wchłonie za dużo płynów można dodać trochę przegotowanej wody.

W kubku wymieszać śmietanę z odrobiną zupy. Wlać do garnka.
Zupę doprawić do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation